Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΥΡΟΙΑΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ

ΕΡΓΟ ΜΟΥ 2004


 ΤΕΜΑΧΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ . ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2000.


Η ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΜΕ ΤΟ Ι.ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΜΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣΜΕΡΟΣ ΑΠ'ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ  ΔΡΑΚΟΝΤΑ ΠΟΥ ΦΟΝΕΥΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ

Το θαύμα του Αγίου Δονάτου στην Γλυκή Θεσπρωτίας ( Αρχαία Σωρεία, όπου υπάρχουν ερείπια στη περιοχή Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, που έφτιαξε ο Άγιος ) όπου υπήρχε και υπάρχει πηγή απ'τίς εκβολές του ποταμού Αχέροντα και όποιος έπινε νερό πέθαινε γιατί ήταν πικρό καθώς ένα στοιχειό (δράκος) που ζούσε στίς πηγές, δηλητηρίαζε τα νερά.Ο Άγιος συνοδεία Ιερέων σκότωσε τον δράκοντα χτυπώντας τον με το χαλινάρι του γαιδάρου στον οποίο επέβαινε και ήπιε πρώτος απ΄την πηγή προτρέποντας τους κατοίκους να πιούν κι αυτοί. Μαρτυρία για τα πικρό νερό της πηγής στη συγκεκριμένη περιοχή , υπάρχει και στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία όπου κατά την Τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό απ'τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά.